Print this page

Elektrokauterizacija

Elektrokauterizacija je bezbedan postupak koji se rutinski koristi za uklanjanje neželjenih ili štetnih tkiva pod dejstvom električne energije (papiloma - visećih bradavica, keratoza i benignih izraslina). Mala sonda kroz koju protiče električna struja i generiše toplotu se koristi da se tkivo spali ili uništi. Budući da je elektrokauterizacija i metod hemostaze (zaustavlja krvarenje) i da cilja tačno određeno mesto, intervencija traje kratko, a nakon intervencije se odmah nesmetano može nastaviti sa redovnim dnevnim aktivnostima.

Pacijent odlazi sa malom površinskom opekotinom koja za dan ili dva formira malu krastu koja otpada za približno pet do deset dana. Postupak je brz, efikasan i bezbedan.vrh sonde elektrokautera

Papilomi (viseće bradavice) su polipoidni izraštaji na koži virusnog porekla. Mogu biti pojedinačne, ali se češće javljaju u vidu većeg broja mekih izraslina boje kože ili hiperpigmentovanih. Najčešće su na tankoj peteljci, veličine od nekoliko milimetra i obično ne daju nikakve tegobe osim u slučaju hronične iritacije, ili ako se povrede ili uvrne vaskularna peteljka kada dolazi do njihovog zapaljenja, naglog rasta i bolova.

Papilomi, poznati u narodu kao „viseće bradavice“, najčešće se javljaju kao bradavice po vratu, u predelu pazuha, na gornjem delu trupa i očnim kapcima. Uzročnik nastanka papiloma je humani papilloma virus, a infekcija se prenosi neposrednim kontaktom.

Predisponirajući faktori za pojavu papiloma su gojaznost, hormonski disbalans i hronična iritacija. Obzirom na virusno poreklo postoji mogućnost samostalnog širenja po telu sa jednog mesta na drugo (autoinokulacija) i prenošenja virusa osobama sa kojima je oboleli u bliskom kontaktu.

Uklanjanjem papiloma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer su virusnog porekla i lako se rasejavaju. Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja, jer koža sa papilomima izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

dermatolog uklanja bradavicu sa prsta pacijenta termokauterom

Ocenite ovaj članak
(5 glasa/glasova)